Herramientas de usuario

Herramientas del sitio


manuales:moodle:moodle_introd

Utilització de Moodle

false

Edició d'una secció del curs

Per afegir o modificar activitats o recursos, un professor haurà d'activar l'edició i desactivar-la amb un botó a la pàgina principal del curs. El botó de visualització com a alumne permet al professorat de fer-se una idea del que veurà l'alumnat. També hi ha un vincle a “activa edició” al Bloc d'administració. Són botons que commuten l'activació i la desactivació. Hi ha una colla d'icones d'edició comunes; si voleu saber-ne més detalls aneu a afegir/editar un curs.

false

Si está funcionando con la versión 1.6 o superior de Moodle verá el botón Vista de estudiante en la parte superior derecha de la página principal del curso. Éste le permite ver el curso casi exactamente como lo ven sus estudiantes.

Mòduls d'Activitats

Menú per afegir una activitat

Moodle disposa d'activitats d'aprenentatge diverses que podeu afegir als vostres cursos.

La comunicació i la col·laboració entre els estudiants es pot produir utilitzant els xats i els fòrums. Les consultes permeten converses bidireccionals entre dos participants d'un curs. També poden treballat de manera col·laborativa editant de manera conjunta un wiki, una manera excel·lent per tal que els estudiants treballin plegats fent un projecte conjunt.

Les consultes ens permeten recollir l'opinió dels participants sobre un tema concret. També podem crear glossaris de paraules o termes clau i fins i tot permetre que els estudiants creïn les entrades (i avaluar-les). Les bases de dades, disponibles a partir de la versió 1.6, també es poden utilitzar amb aquest objectiu.

Els estudiants ens poden trametre els seus treballs mitjançant les tasques, que poden escriure directament en línia o bé mitjançant un fitxer que prèviament han elaborat. Els tallers permeten també la tramesa de treballs que són, a més, revisats entre els estudiants. Els qüestionaris disposen de diferents tipus de preguntes (opció múltiple, aparellament,…) amb correcció automàtica. També podem incloure activitats que haguem elaborat amb el programa HotPotatoes i integrar les qualificacions que l'estudiant obté a la seva taula de qualificacions del curs.

Les enquestes ja vénen predefinides, i poden ser útils per a convidar a la reflexió i conèixer la concepció de l'aprenentatge dels estudiants.

Però, a més, hi ha tot un seguit d'activitats no estàndard que no es troben al programa oficial de Moodle però que es poden instal·lar fàcilment. Entre elles podem destacar les activitats JClic o el mòdul de Quaderns Virtuals.

Taula de mòduls d'Activitats
Base de Dades - Bitàcola - Consulta - Diari - Diàleg - Enquesta - Fòrum - Glossari - Hot Potatoes - LAMS - Lliçó - Qüestionari - SCORM
Taller - Tasca Wiki - Xats - Mòduls no estàndard

Recursos

Menú per afegir un Recurs

Moodle disposa de diversos recursos que ens permeten posar qualsevol tipus de contingut en format digital a l'abast dels estudiants. Per tal d'afegir-los, amb l'edició activada, hem de seleccionar l'opció corresponent del menú “Afegeix un recurs”.

Una Pàgina de text és un recurs senzill que consisteix en una pàgina escrita en text sense format (en principi, tot i que accepta etiquetes html). Les pàgines de text són molt ràpides de fer i, tot i que no permeten donar format al text d'una manera senzilla, poden ser una bona opció per a escriure informacions curtes o instruccions breus. Si la informació que voleu donar als estudiants requereix un cert format del text amb títols, taules, imatges,… és millor que utilitzeu el recurs compon una pàgina web, que posarà al vostre abast un editor del tipus WYSIWYG.

Els recursos poden tenir formats molt diversos. En aquest cas hem d'utilitzar l'opció.Enllaça un fitxer o lloc web o bé posar a l'abast dels estudiants els fitxers que hem pujat a un directori del curs mitjançant el recurs Visualitza un directori. Si disposeu d'un paquet de contingut IMS podeu utilitzar el recurs Desplega un paquet de contingut IMS.

Les etiquetes poden ser molt útils per a mostrar informació o instruccions. També ens permeten afegir imatges i altres fitxers multimèdia a les diferents seccions del curs de manera que siguin visibles directament a la pàgina principal del curs.

Taula de Recursos
Pàgina de Text - Pàgina Web - Enllaçar Arxiu o una Web - Directori - Paquet IMS - Etiqueta

Blocs

Menú per afegir Blocs

Les pàgines principals d'un curs contenen, generalment, blocs a les bandes esquerra i dreta, amb una columna central que mostra els continguts del curs. Amb l'edició activada es poden afegir, esborrar o amagar blocs, moure'ls amunt i avall i d'esquerra a dreta o viceversa. La imatge mostra els blocs que podem afegir al curs: “Usuaris en línia”, “Missatges”, “Calendari”,…

Una llista de més de 16 tipus diferents de blocs pot proveir informació o funcionalitats addicionals per als professors i estudiants. A la dreta es mostren els blocs estàndard que venen amb Moodle. Hi ha molts més blocs no estàndard desenvolupats per Moodlers que un administrador pot instaŀlar i afegir a aquesta llista.

Un professor amb drets d'editor tindrà també un bloc d'administració. Aquest bloc té submenús per a la gestió del curs: còpia de seguretat i restauració, inscripcions, format, informes, qualificacions, registres d'activitat, fitxers i altres eines útils.